Home » Examination » ME-Paper Code-A gate 2011 analysys

. No. 1 – 25 Carry One Mark Each

1. A streamline and an equipotential line in a flow field

(A) Are parallel to each other (B) Are perpendicular to each other

(C) Intersect at an acute angle (D) Are identical

Answer: – (B)

2. If a mass of moist air in an airtight vessel is heated to a higher temperature,

then

(A) Specific humidity of the air increases

(B) Specific humidity of the air decreases

(C) Relative humidity of the air increases

(D) Relative humidity of the air decreases

Answer: – (D)

3. In a condenser of a power plant, the steam condenses at a temperature of 0 60 C .

The cooling water enters at 0 30 C and leaves at 0 45 C . The logarithmic mean

temperature difference (LMTD) of the condenser is

(A) 0 16.2 C (B) 0 21.6 C (C) 0 30 C (D) 0 37.5 C

Answer: – (B)

4. A simply supported beam PQ is loaded by a moment of 1kN-m at the mid-span of

the beam as shown in the figure. The reaction forces P R and Q R at supports P

and Q respectively are

(A) 1kN downward, 1kN upward (B) 0.5kN upward, 0.5kN downward

(C) 0.5kN downward, 0.5kNupward (D) 1kN upward, 1kN upward

Answer: – (A)

5. A double – parallelogram mechanism is shown in the figure. Note that PQ is a

single link. The mobility of the mechanism is

(A) -1 (B) 0 (C) 1 (D) 2

Answer: – (B)

P Q

P Q

1 kN−m

1m

6. The maximum possible draft in cold rolling of sheet increases with the

(A) Increase in coefficient of friction (B) Decrease in coefficient of friction

(C) Decrease in roll radius (D) Increase in roll velocity

Answer: – (A)

7. The operation in which oil is permeated into the pores of a powder metallurgy

product is known as

(A) Mixing (B) Sintering (C) Impregnation (D) Infiltration

Answer: – (C)

8. A hole is dimension

0.015

9 0

++

f mm. The corresponding shaft is of dimension

0.010

9 0.001

++

f mm. The resulting assembly has

(A) Loose running fit (B) Close running fit

(C) Transition fit (D) Interference fit

Answer: – (C)

9. Heat and work are

(A) Intensive properties (B) Extensive properties

(C) Point functions (D) Path functions

Answer: – (D)

10. A column has a rectangular cross-section of 10mm x 20mm and a length of 1m.

The slenderness ratio of the column is close to

(A) 200 (B) 346 (C) 477 (D) 1000

Answer: – (A)

11. A series expansion for the function sinq is

(A)

2 4

1 ….

2! 4!

q q

− + − (B)

3 5

….

3! 5!

q q

q − + −

(C)

2 3

1 ….

2! 3!

q q

+ q + + + (D)

3 5

….

3! 5!

q q

q + + +

Answer:- (B)

Explanation:-

3 5 x x

Sinx=x ….

3! 5!

− + −

12. Green sand mould indicates that

(A) Polymeric mould has been cured (B) Mould has been totally dried

(C) Mould is green in colour (D) Mould contains moisture

Answer: – (D)

13. What is

0

sin

lim

q

q

equal to?

(A) q (B) sinq (C) 0 (D) 1

Answer: – (D)

Explanation: – Applying L’ Hospitals rule, we have

0

Cos

lim Cos0 1

q® 1

q

= =

14. Eigen values of a real symmetric matrix are always

(A) Positive (B) Negative (C) Real (D) Complex

Answer: – (C)

Explanation: – Eigen values of a real symmetric matrix are always real

15. A pipe of 25mm outer diameter carries steam. The heat transfer coefficient

between the cylinder and surroundings is 2 5W/m K . It is proposed to reduce the

heat loss from the pipe by adding insulation having a thermal conductivity of

0.05W/mK. Which one of the following statements is TRUE?

(A) The outer radius of the pipe is equal to the critical radius

(B) The outer radius of the pipe is less than the critical radius

(C) Adding the insulation will reduce the heat loss

(D) Adding the insulation will increase the heat loss

Answer: – (C)

16. The contents of a well-insulated tank are heated by a resistor of 23W in which

10A current is flowing. Consider the tank along with its contents as a

thermodynamic system. The work done by the system and the heat transfer to

the system are positive. The rates of heat (Q), work (W) and change in internal

energy(DU) during the process in kW are

(A) Q = 0,W= −2.3, DU = +2.3 (B) Q = +2.3,W = 0, DU = +2.3

(C) Q = −2.3,W= 0, DU = −2.3 (D) Q = 0,W = +2.3, DU = −2.3

Answer: – (A)

17. Match the following criteria of material failure, under biaxial stresses 1 s and 2 s

and yield stress y s , with their corresponding graphic representations :

P. Maximum-normal-stress criterion

L.

ys 2 s

1 s

ys

y−s

y−s

Q. Maximum-distortion-energy criterion

M.

R. Maximum-shear–stress criterion

N.

(A) P-M, Q-L, R-N (B) P-N, Q-M, R-L (C) P-M, Q-N, R-L (D) P-N, Q-L,R-M

Answer: – (C)

18. The product of two complex numbers 1 + i and 2-5i is

(A) 7-3i (B) 3-4i (C) -3-4i (D) 7+3i

Answer: – (A)

Explanation: – (1 + i) (2 − 5i) = 2 − 5i + 2i + 5 = 7 − 3i

19. Cars arrive at a service station according to Poisson’s distribution with a mean

rate of 5 per hour. The service time per car is exponential with a mean of

10minutes. At steady state, the average waiting time in the queue is

(A) 10 minutes (B) 20 minutes (C) 25 minutes (D) 50 minutes

Answer: – (A)

20. The word kanbanis most appropriately associated with

(A) Economic order quantity (B) Just–in–time production

(C) Capacity planning (D) Product design

Answer: – (B)

21. If f(x) is an even function and a is a positive real number, then ( ) a

a

f x dx

− ∫ equals

(A) 0 (B) a (C) 2a (D) ( ) a

0

2∫ f x dx

Answer: – (D)

Explanation: – ( ) ( ) ( )

( )

a

a

0

a

2 f x dx; f x is even

f x dx

0 ; f x is odd



= 



∫ ∫

ys 2 s

1 s

ys

y−s

y−s

ys

2 s

1 s

ys

y−s

y−s

22. The coefficient of restitution of a perfectly plastic impact is

(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) ¥

Answer: – (A)

23. A thin cylinder of inner radius 500mm and thickness 10mm is subjected to an

internal pressure of 5MPa. The average circumferential (hoop) stress in MPa is

(A) 100 (B) 250 (C) 500 (D) 1000

Answer: – (B)

24. Which one among the following welding processes uses non-consumable

electrode?

(A) Gas metal arc welding (B) Submerged arc welding

(C) Gas tungsten arc welding (D) Flux coated arc welding

Answer: – (C)

25. The crystal structure of austenite is

(A) Body centered cubic (B) Face centered cubic

(C) Hexagonal closed packed (D) Body centered tetragonal

Answer: – (B)

Q. No. 26 – 51 Carry Two Marks Each

26. A torque T is applied at the free end of a stepped rod of circular cross-sections as

shown in the figure. The shear modulus of the material of the rod is G. The

expressionfor dto produce an angular twist q at the free end is

(A)

1

32TL 4

G

 

 pq   

(B)

1

18TL 4

G

 

 pq   

(C)

1

16TL 4

G

 

 pq   

(D)

1

2TL 4

G

 

 pq   

Answer: – (B)

27. Figure shows the schematic for the measurement of velocity of air (density =

1.2kg 3 /m ) through a constant–area duct using a pitot tube and a water-tube

manometer. The differential head of water (density = 1000 3 kg /m ) in the two

columns of the manometer is 10mm. Take acceleration due to gravity as

2 9.8m/ s . The velocity of air in m/s is

L L / 2

2d d

T

(A) 6.4 (B) 9.0 (C) 12.8 (D) 25.6

Answer: – (C)

28. The values of enthalpy of steam at the inlet and outlet of a steam turbine in a

Rankinecycle are 2800kJ/kg and 1800kJ/kg respectively. Neglecting pump work,

the specific steam consumption in kg/kW-hour is

(A) 3.60 (B) 0.36 (C) 0.06 (D) 0.01

Answer: – (A)

29. The integral

3

1

1

dx

x∫ , when evaluated by using Simpson’s 1/3 rule on two equal

subintervals each of length 1, equals

(A) 1.000 (B) 1.098 (C) 1.111 (D) 1.120

Answer: – (C)

Explanation: – Given

3

1

1

dx

x∫

Here, a =1, b=3, n=2 and

b a

h 1

n

= =

0 x = 1 1 x = 2 2 x = 3

0 y = 1

2

1

y 0.5

2

= = 3

1

y 0.33

3

= =

By Simpson’s rule

( ) ( ) 3

1 1 3 2

1 1

dx h y y 4 y

x 3

∫ =  + +  1 ( ) ( ) ( )

1 1 0.33 4 0.51 1.11

3

=  + +  =

30. Two identical ball bearings P and Q are operating at loads 30kN and 45kN

respectively. The ratio of the life of bearing P to the life of bearing Q is

(A) 81/16 (B) 27/8 (C) 9/4 (D) 3/2

Answer: – (B)

10mm

Flow

31. For the four-bar linkage shown in the figure, the angular velocity of link AB is 1

rad/s. the length of link CD is 1.5 times the length of link AB. In the configuration

shown, the angular velocity of link CD in rad/s is

(A) 3 (B)

3

2

(C) 1 (D)

2

3

Answer: – (D)

32. A stone with mass of 0.1kg is catapulted as shown in the figure. The total force

( ) x F in N exerted by the rubber band as a function of distance x (in m) is given by

2

xF = 300x . If the stone is displaced by 0.1m from the un-stretched position

(x=0) of the rubber band, the energy stored in the rubber band is

(A) 0.01J (B) 0.1J (C) 1J (D) 10J

Answer: – (B)

A

B

C

D

1 rad / s

x

xF

Stone of

mass 0.1kg

33. Consider the differential equation ( 2 ) dy

1 y x

dx

= + . The general solution with

constant c is

(A)

2 x

y tan tanc

2

= + (B) 2 x

y tan c

2

 

=  + 

 

(C) 2 x

y tan c

2

 

=   +

 

(D)

2 x

y tan c

2

 

=  + 

 

Answer: – (D)

Explanation: – Given differential equation is

( 2 ) dy

1 y x

dx

= + 2

dy

xdx

1 y

⇒ =

+

Integrating on both sides, we have

2

1 x

tan y c

2

⇒ − = +

2 x

y tan c

2

 

⇒ =  + 

 

34. An unbiased coin is tossed five times. The outcome of each toss is either a head

or a tail. The probability of getting at least one head is

(A)

1

32

(B)

13

32

(C)

16

32

(D)

31

32

Answer: – (D)

Explanation: – P(at least one head) = 1- P (no heads)

5

1

1

2

= − 31

32

=

35. A mass of 1kg is attached to two identical springs each with stiffness k = 20kN/m

as shown in the figure. Under frictionless condition, the natural frequency of the

system in Hz is close to

(A) 32 (B) 23 (C) 16 (D) 11

Answer: – (A)

36. The shear strength of a sheet metal is 300MPa. The blanking force required to

produce a blank of 100mm diameter from a 1.5 mm thick sheet is close to

(A) 45kN (B) 70kN (C) 141kN (D) 3500kN

Answer: – (C)

k

1kg

k

x

37. The ratios of the laminar hydrodynamic boundary layer thickness to thermal

boundary layer thickness of flows of two fluids P and Q on a flat plate are

1

2

and

2 respectively. The Reynolds number based on the plate length for both the flows

is4 10 . The Prandtl and Nusselt numbers for P are

1

8

and 35 respectively. The

Prandtl and Nusselt numbers for Q are respectively

(A) 8 and 140 (B) 8 and 70 (C) 4 and 70 (D) 4 and 35

Answer: – (A)

38. The crank radius of a single–cylinder I. C. engine is 60mm and the diameter of

the cylinder is 80mm. The swept volume of the cylinder in 3 cm is

(A) 48 (B) 96 (C) 302 (D) 603

Answer: – (D)

39. A pump handling a liquid raises its pressure from 1 bar to 30 bar. Take the

density of the liquid as 990 3 kg /m . The isentropic specific work done by the

pump in kJ/kg is

(A) 0.10 (B) 0.30 (C) 2.50 (D) 2.93

Answer: – (D)

40. A spherical steel ball of 12mm diameter is initially at 1000K. It is slowly cooled in

a surrounding of 300K. The heat transfer coefficient between the steel ball and

the surrounding is 2 5W/m K . The thermal conductivity of steel is 20W/mK . The

temperature difference between the centre and the surface of the steel ball is

(A) Large because conduction resistance is far higher than the convective

resistance

(B) Large because conduction resistance is far less than the convective resistance

(C) Small because conduction resistance is far higher than the convective

resistance

(D) Small because conduction resistance is far less than the convective resistance

Answer: – (D)

41. An ideal Brayton cycle, operating between the pressure limits of 1 bar and 6 bar,

has minimum and maximum temperatures of 300K and 1500K. The ratio of

specific heats of the working fluid is 1.4. The approximate final temperatures in

Kelvin at the end of the compression and expansion processes are respectively

(A) 500 and 900 (B) 900 and 500 (C) 500 and 500 (D) 900 and 900

Answer: – (A)

42. A disc of mass m is attached to a spring of stiffness k as shown in the figure. The

disc rolls without slipping on a horizontal surface. The natural frequency of

vibration of the system is

(A)

1 k

2p m

(B)

1 2k

2p m

(C)

1 2k

2p 3m

(D)

1 3k

2p 2m

Answer: – (C)

43. A 1 kg block is resting on a surface with coefficient of friction ì = 0.1. A force of

0.8N is applied to the block as shown in figure. The friction force is

(A) 0 (B) 0.8N (C) 0.98N (D) 1.2N

Answer: – (B)

44. Consider the following system of equations

1 2 3

2 3

1 2

2x x x 0,

x x 0,

x x 0.

+ + =

− =

+ =

This system has

(A) A unique solution (B) No solution

(C) Infinite number of solutions (D) Five solutions

Answer: – (C)

Explanation: – Given equations are

1 2 3 2 3

1 2

3 1 2

2x x x 0………………..(1) x x 0…………………….(2)

and x x 0………………(3)

E liminating x from (1) & (2),we have x x 0………………(4)

Clearly (3) & (4)are coincident i.e. they will me

+ + = − =

+ =

+ =

et at infinitepoint s

Hence the given equations haveinfinite solutions

45. A single–point cutting tool with 0 12 rake angle is used to machine a steel work–

piece. The depth of cut, i.e. uncut thickness is 0.81mm. The chip thickness under

orthogonal machining condition is 1.8mm. The shear angle is approximately

(A) 0 22 (B) 0 26 (C) 0 56 (D) 0 76

Answer: – (B)

k

m

0.8N

1kg

46. Match the following non-traditional machining processes with the corresponding

material removal mechanisms

Machining process Mechanism of material removal

P. Chemical machining 1. Erosion

Q. Electro-chemical machining 2. Corrosive reaction

R. Electro – discharge machining 3. Ion displacement

S. Ultrasonic machining 4. Fusion and vaporization

(A) P-2, Q-3, R-4,S-1 (B) P-2,Q-4,R-3,S-1

(C) P-3, Q-2,R-4,S-1 (D) P-2,Q-3,R-1,S-4

Answer: – (A)

47. A cubic casting of 50mm side undergoes volumetric solidification shrinkage and

volumetric solid contraction of 4% and 6% respectively. No. riser is used.

Assume uniform cooling in all directions. The side of the cube after solidification

and contraction is

(A) 48.32mm (B) 49.90mm (C) 49.94mm (D) 49.96mm

Answer: – (A)

Common Data Questions: 48 & 49

In an experimental set-up, air flows between two stations P and Q adiabatically.

The direction of flow depends on the pressure and temperature conditions

maintained at P and Q. The conditions at station P are 150kPa and 350K. The

temperature at station Q is 300K.

The following are the properties and relations pertaining to air:

Specific heat at constant pressure, p C = 1.005kJ /kgK;

Specific heat at constant volume, v C = 0.718kJ /kgK;

Characteristic gas constant, R = 0.287kJ /kgK

Enthalpy, p h = c T

Internal energy, v u = c T

48. If the air has to flow from station P to station Q, the maximum possible value of

pressure in kPa at station Q is close to

(A) 50 (B) 87 (C) 128 (D) 150

Answer: – (B)

49. If the pressure at station Q is 50kPa, the change in entropy ( ) Q P s − s in kJ/kgK is

(A) -0.155 (B) 0 (C) 0.160 (D) 0.355

Answer: – (C)

Common Data Questions: 50 & 51

One unit of product 1 P requires 3 kg of resource 1 R and 1kg of resource 2 R . One

unit of product 2 P requires 2kg of resource 1 R and 2kg of resource 2 R . The profits

per unit by selling product 1 P and 2 P are Rs.2000 and Rs.3000 respectively. The

manufacturer has 90kg of resource 1 R and 100kg of resource 2 R .

50. The unit worth of resource 2 R i.e., dual price of resource R2 in Rs. Per kg is

(A) 0 (B) 1350 (C) 1500 (D) 2000

51. The manufacturer can make a maximum profit of Rs.

(A) 60000 (B) 135000 (C) 150000 (D) 200000

Answer: – (B)

Linked Answer Questions: Q.52 to Q.55 Carry Two Marks Each

Statement for Linked Answer Questions: 52 & 53

A triangular–shaped cantilever beam of uniform–thickness is shown in the figure.

The Young’s modulus of the material of the beam is E. A concentrated load P is

applied at the free end of the beam.

52. The area moment of inertia about the neutral axis of a cross-section at a distance

x measured from the free end is

(A)

3 bxt

6l

(B)

3 bxt

12l

(C)

3 bxt

24l

(D)

3 xt

12

Answer: – (C)

b

a

a

x

t P

l

53. The maximum deflection of the beam is

(A)

3

3

24Pl

Ebt

(B)

3

3

12Pl

Ebt

(C)

3

3

8Pl

Ebt

(D)

3

3

6Pl

Ebt

Answer: – (C)

Statement for Linked Answer Questions: 54 & 55

The temperature and pressure of air in a large reservoir are 400K and 3 bar

respectively. A converging–diverging nozzle of exit area 2 0.005m is fitted to the

wall of the reservoir as shown in the figure. The static pressure of air at the exit

section for isentropic flow through the nozzle is 50kPa. The characteristic gas

constant and the ratio of specific heats of air are 0.287kJ/kgK and 1.4

respectively.

54. The density of air in kg/ 3 m at the nozzle exit is

(A) 0.560 (B) 0.600 (C) 0.727 (D) 0.800

Answer: – (C)

55. The mass flow rate of air through the nozzle in kg/s is

(A) 1.30 (B) 1.77 (C) 1.85 (D) 2.06

Answer: – (D)

Q. No. 56 – 60 Carry One Mark Each

56. Choose the word from the options given below that is most nearly opposite in

meaning to the given word: Amalgamate

(A) Merge (B) Split (C) Collect (D) Separate

Answer: – (B)

Exp: – Amalgamate means combine or unite to form one organization or structure. So

the best option here is split. Separate on the other hand, although a close

synonym, it is too general to be the best antonym in the given question while

Merge is the synonym; Collect is not related.

Flow from the

reservoir

Nozzle

exit

57. Which of the following options is the closest in the meaning to the word below:

Inexplicable

(A) Incomprehensible (B) Indelible

(C) Inextricable (D) Infallible

Answer: – (A)

Exp: – Inexplicable means not explicable; that cannot be explained, understood, or

accounted for. So the best synonym here is incomprehensible.

58. If Log (P) = (1/2)Log (Q) = (1/3) Log (R), then which of the following options is

TRUE?

(A) 2 3 2 P = Q R (B) 2 Q = PR (C) 2 3 Q = R P (D) 2 2 R = P Q

Answer: – (B)

Exp:-( ) 1 1

logPlogQ log R k

2 3

= = =

k 2k 3k \P = b ,Q = b ,R = b

Now, 2 4k 3k k Q = b = bb= PR

59. Choose the most appropriate word(s) from the options given below to complete

the following sentence.

I contemplated________Singapore for my vacation but decided against

it.

(A) To visit (B) having to visit (C) visiting (D)for a visit

Answer: – (C)

Exp: – Contemplate is a transitive verb and hence is followed by a gerund Hence the

correct usage of contemplate is verb+ ing form.

60. Choose the most appropriate word from the options given below to complete the

following sentence.

If you are trying to make a strong impression on your audience, you

cannot do so by being understated, tentative or_____________.

(A) Hyperbolic (B) Restrained

(C) Argumentative (D) Indifferent

Answer: – (B)

Exp: – The tone of the sentence clearly indicates a word that is similar to understated is

needed for the blank. Alternatively, the word should be antonym of strong (fail to

make strong impression). Therefore, the best choice is restrained which means

controlled/reserved/timid.

Q. No. 61 – 65 Carry Two Marks Each

61. A container originally contains 10 litres of pure spirit. From this container 1 litre

of spirit is replaced with 1 litre of water. Subsequently, 1 litre of the mixture is

again replaced with 1 litre of water and this process is repeated one more time.

How much spirit is now left in the container?

(A) 7.58 litres (B) 7.84 litres (C) 7 litres (D) 7.29 litres

Answer: – (D)

Exp:-

3 3

10 1 9 729

10 10

10 10 1000

 −   

  =   =

   

729

1 7.29 litres

1000

\ × =

62. Few school curricula include a unit on how to deal with bereavement and

grief, and yet all students at some point in their lives suffer from losses

through death and parting.

Based on the above passage which topic would not be included in a unit on

bereavement?

(A) how to write a letter of condolence

(B) what emotional stages are passed through in the healing process

(C) what the leading causes of death are

(D) how to give support to a grieving friend

Answer: – (C)

Exp: – The given passage clearly deals with how to deal with bereavement and grief and

so after the tragedy occurs and not about precautions. Therefore, irrespective of

the causes of death, a school student rarely gets into details of causes—which is

beyond the scope of the context. Rest all are important in dealing with grief.

63. P, Q, R and S are four types of dangerous microbes recently found in a human

habitat. The area of each circle with its diameter printed in brackets represents

the growth of a single microbe surviving human immunity system within 24 hours

of entering the body. The danger to human beings varies proportionately with the

toxicity, potency and growth attributed to a microbe shown in the figure

below

P (50mm)

Q(40mm)

R (30mm)

S (20mm)

1000

800

600

400

200

0.2 0.4 0.6 0.8 1

0

Toxicity

(milligrams of microbe required to destroy half of the body

mass in kilograms)

Potency

(Probability that microbe will overcome human immunity system)

A pharmaceutical company is contemplating the development of a vaccine

against the most dangerous microbe. Which microbe should the company target

in its first attempt?

(A) P (B) Q (C) R (D) S

Answer: – (D)

Exp: – By observation of the table, we can say S

P Q R S

Requirement 800 600 300 200

Potency 0.4 0.5 0.4 0.8

64. The variable cost (V) of manufacturing a product varies according to the equation

V= 4q, where q is the quantity produced. The fixed cost (F) of production of same

product reduces with q according to the equation F = 100/q. How many units

should be produced to minimize the total cost (V+F)?

(A) 5 (B) 4 (C) 7 (D) 6

Answer: (A)

Exp: – Checking with all options in formula: (4q+100/q) i.e. (V+F). Option A gives the

minimum cost.

65. A transporter receives the same number of orders each day. Currently, he has

some pending orders (backlog) to be shipped. If he uses 7 trucks, then at the

end of the 4th day he can clear all the orders. Alternatively, if he uses only 3

trucks, then all the orders are cleared at the end of the 10th day. What is the

minimum number of trucks required so that there will be no pending order at the

end of the 5th day?

(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7

Answer: – (C)

Exp: – Let each truck carry 100 units.

2800 = 4n + e n = normal

3000 = 10n + e e = excess/pending

100 8000

n ,e

3 3

\ = =

5.100 8000

5days 500x

3 3

⇒ = +

8500

500x 17

3

⇒ = ⇒ x > 5

Minimum possible = 6

Related Posts with Thumbnails

Tags:

No comments yet... Be the first to leave a reply!