Home » Jobs » GK Question and answer

imagesCA260OC9

1. India has signed an agreement to procure Advanced Jet
Trainer (Hawk) from which of the following countries ?
(a) USA
(b) UK
(c) France
(d) Russia
Ans: ( b ) UK

2. The United States has granted the status of ?major
non-NATO ally? to which of the following countries recently ?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Afghanistan
(d) Myanmar
Ans: ( a ) Pakistan

3. Who among the following persons bought the sword of Tipu
Sultan in London and brought it back to India ?
(a) Ratan Tata
(b) Mukesh Ambani
(c) Vijay Mallya
(d) Aditya Birla
Ans: ( c ) Vijay Mallya

4. Which of the following companies became India?s first
listed IT firm to have crossed $1 billion turnover ?
(a) Satyam
(b) HCL
(c) Wipro
(d) Infosys Technologies
Ans: ( d ) Infosys Technologies

5. Who among the following women has become the highest
individual scorer in an innings in Tests ?
(a) Mithali Raj
(b) Kiran Baloch
(c) Diana Eduljee
(d) None of these
Ans: ( b ) Kiran Baloch

6. Who is the new Prime Minister of Sri Lanka ?
(a) Chandrika Kumaratunga
(b) Ranil Wickremesinghe
(c) Mahinda Rajapakse
(d) None of these
Ans: ( c ) Mahinda Rajapakse

7. Hamas is a militant organization fighting against which
of the following countries ?
(a) Sudan
(b) Israel
(c) Brazil
(d) Syria
Ans: ( b ) Israel

8. Who among the following has become the first Indian to
score a triple century in Tests ?
(a) Rahul Dravid
(b) Sachin Tendulkar
(c) V.V.S. Laxman
(d) Virender Sehwag
Ans: ( d ) Virender Sehwag

9. Who among the following has won the Femina Miss India
Universe 2004 title ?
(a) Lakshmi Pandit
(b) Sayali Bhagat
(c) Tanushree Dutta
(d) Jyoti Brahmin
Ans: ( c ) Tanushree Dutta

10. The 9th South Asian Federation Games were held recently
in which of the following cities ?
(a) Islamabad
(b) Hyderabad
(c) Kathmandu
(d) Colombo
Ans: ( a ) Islamabad

11)Who has recently assumed charge as the new Secretary of the Ministry of Information and Broadcasting?

Answer:Raghu Menon

12)Admiral Gorshkov which was recently in news has been renamed as?

Answer:INS Vikramaditya

13)India’s cabinet recently approved the proposal to sign a comprehensive economic partnership agreement CEPA comprising six pacts viz. trade in goods, trade facilitation and custom cooperation, trade in services and investment with which country ?

Answer:South Korea

14)The finance ministry of India recently said in its annual economic survey that India needs to end controls on prices of petrol and diesel to curb fuel demand. What is India’s India’s rank in Asia in the oil consumption?

Answer:Third

15)In the economic survey presented ahead of Budget , what fraction of foreign equity share in Insurance Business was recommended?

Answer:49 %

16.	As per 1991 Census, which one of the following groups of
Union Territories had the highest literacy rate ?
	(a)	Chandigarh and Dadra & Nagar Haveli
	(b)	Delhi and Andaman & Nicobar Islands
	(c)	Andaman & Nicobar Islands and Pondicherry
	(d)	Pondicherry and Delhi
	Ans:	( b )	Delhi and Andaman & Nicobar Islands

17.	In order to win the Grand Slam in Tennis, a player must
win which one of the following groups of tournaments ?
	(a)	Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open
	(b)	Wimbledon, French Open, U.S. Open, Swedish Open
	(c)	Wimbledon, French Open, Paegas Czec Open, U.S. Open
	(d)	Davis Cup, Wimbledon, French Open, Australian Open
	Ans:	( a )	Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open

18.	?Abhinava Bharat?, a secret society of revolutionaries,
was organized by
	(a)	Khudiram Bose
	(b)	V.D. Savarkar
	(c)	Prafulla Chaki
	(d)	Bhagat Singh
	Ans:	( b )	V.D. Savarkar

19.	Endoscopy, a technique used to explore the stomach or
other inner parts of the body, is based on the phenomenon of
	(a)	Total internal reflection
	(b)	Interference
	(c)	Diffraction
	(d)	Polarisation
	Ans:	( a )	Total internal reflection

20.	Which one of the following lakes forms and international
boundary between Tanzania and Uganda ?
	(a)	Chad
	(b)	Malawi
	(c)	Victoria
	(d)	Zambezi
	Ans:	( c )	Victoria
Related Posts with Thumbnails

No comments yet... Be the first to leave a reply!