Home » Jobs » Gk Q & A

Albert_Einstein_Head

1 Kalinga Prize is awarded by

Ans : Environment

2 Who was the first Ramon Magsaysay Award winner from India

Ans : Acharya Vinoba Bhave

3 The first recipient of Gandhi Peace Prize was

4 Ans : Dr. Julius N. Nyerera

5 Nehru Award is instituted for

6 Ans : International understanding and peace

Kalinga Prize, an International prize is awarded annually for the recognition of outstanding achievement in the interpretation and popularization of

Ans : Science

7 Magnifying glass was invented by

Ans : Roger Bacon

8 Polio vaccine was invented by

Ans : Jonas Edward Salk

9 Who discovered the Blood groups

Ans : Karl Landsteiner

10 Television was invented by

Ans : John L. Baird

11 Theory of relativity was explained by

Ans : Albert Einstein

12 Wireless Telegraph was invented by

Ans : Marconi

1.Which of the following countries is a land locked country in
south America?

a.Ecuador
b.Peru
c.Uruguay
d.Bolivia

ans: d

2.canary Islands belongs to

a.Norway
b.Spain
c.New Zealand
d.Portugal

ans: b

3.Titan is the largest natural satilite of planet

a.Mercury
b.Venus
c.Saturn
d.Neptune

ans: c

4.Which of the following planets rotates clock wise?

a.Pluto
b.Jupiter
c.Venus
d.Mercury

ans: c

5.A difference of 1 degree in longtitude at the Equator is equaivalent
to nearly

a.101 km
b.111 km
c.121 km
d.125 km

ans: b

6.The earliest known Indian script is

a.Mori
b.Devanagari
c.Brahmi
d.Kharosti

ans: c

7.How many times the preamble was amended

a.once
b.twice
c.thrice
d.four times

ans: a

8.The term socialist was added in the Preamble by the…amendment

a.40th
b.42nd
c.44th
d.49th

ans: b

9.The state with the lowest population in Inndia is

a.Goa
b.Tripura
c.Mizoram
d.Sikkim

ans: d

10.Which person or organisation received the Nobel Prize three
times so far?

a.Medame Curie
b.Linus Pauling
c.Alexender Flemming
d.International Committee of the Redcross

ans: d

11.The Finance Commision is appointed for every… year

a.3
b.4
c.5
d.6

ans: c

12.Under which five year plan did agriculture show a negitive growth?

a.1st plan
b.2nd plan
c.3rd plan
d.4th plan

ans: c

13.Who is the founder of the Capital city of Agra?

a.Akbar
b.Babar
c.Sikinder Lodi
d.Mubarak Shah Sayyad

an: c

14.The first tide generated electricity project was established at

a.Vizhinjam, Kerala
b.Mangalore, Karnataka
c.Paradeep, Orissa
d.Vishakapattanam

ans: a

15.National Institute of Oceanography is located in:

a.Calcutta
b.Chennai
c.Mangalore
d.Panaji

ans: d

16.The 2004 Olympics were held in:

a.Bangkok
b.Rome
c.Athens
d.Nagasaki

ans: c

17.Who headed the committee appointed on Kargil War ?

a.Gen.V.P.Malik
b.Gen.S.K.Sinha
c.K.Subramanyam
d.K.C.Panth

ans: c

18.The C.K.Nayudu Trophy is related to the sport of

a.cricket
b.Hockey
c.Football
d.Chess

ans: a

19.New York is situated on the river

a.Hudson
b.Thames
c.Danube
d.Tigris

ans: a

20.”The Woman of the Mellenium” selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is

a.Margaret Thacher
b.Hillary Clinton
c.Chandrika Kumaratunga
d.Indira Gandhi

ans: d

21.The Geneal Assembly of United Nations meets

a.Once a year
b.twice a year
c.thrice a year
d.Once in five years

ans: a

22.The “Common Wealth Games 2002″ will be held in

a.Toranto
b.Manchester
c.Tokyo
d.Canberra

ans: b

23.All India Radio commenced operations in

a.1926
b.1936
c.1945
d.1947

ans: b

24.The “Killer Instinct”is written by

a.Sulakshan Mohan
b.M.K.Santanam
c.O.P.Sabharwal
d.Subash Jain

ans: c

25.The Secretary- General of UN is appointed by the

a.Security Council
b.Trusteeship Council
c.General Assembly
d.World Bank

ans: c

26.Postal Voting is other wise called:

a.external voting
b.secret voting
c.plural voting
d.proxy voting

ans: d

27.The Common Wealth of Independent states (CIS)consists of ….republica?

a.10
b.11
c.12
d.13

ans: c

28.Which of the following harbours is cosidered as the world’s finest natural harbour?

a.Sydney harbour
b.Toronto harbour
c.New Jersy harbour
d.Singapore harbour

ans: a

29.Who invented Radar?

a.Henrey Backquerel
b.Max Planck
c.Robert Watson Watt
d.Humphrey Davy

ans: c

30.Sandal Wood trees are mostly found in…

a.Trophical Evergreen Forests
b.Tropical most Decidous
c.Alpine forests
d.Trophical Thorn Forests

ans: d

31.The first country to legalise medically assisted suicide is

a.Switzerland
b.New Zealand
c.USA
d.Netherlands

ans: d

31.India’s newsprint industry is mainly located in

a.Indore
b.Dehradun
c.Nepanagar
d.Nagpur

ans: c

32.The tomb of Babur is at

a.Kabul
b.Lahore
c.Multan
d.Larkhana

ans: a

33.The joint session of the two houses is presided by

a.the speaker
b.the president
c.chairman of Rajyasabha
d.none of these

ans: a

34.The Gandhara school of Art was influenced most by the

a.Greeks
b.Shakas
c.persians
d.Kushans

ans: a

35.The Simon Commission was appointed in

a.1927
b.1928
c.1929
d.1930

ans: c

36.Sikkim became a full fledged state of the I ndian Union, in the year ?

a.1972
b.1973
c.1974
d.1975

ans: d

37.Who is the founder of Mahabalipuram ?

a.Rajaraja Chola
b.Mahendra Varman
c.Narsimha Varman
d.Narsimha Chola

ans: c

38.The 189th member of United Nations is

a.Palau
b.Tuvalu
c.Soloman Islands
d.Nauru

ans: b

39.When was Burma seperated from India

a.1947
b.1942
c.1937
c.1932

ans: c

40.Which of the following country has more than 55,000 lakes?

a.Poland
b.Denmark
c.Finland
d.Norway

ans: c

41.Where is India’s National Institute of Sports situated?

a.Bhopal
b.Patiala
c.Lucknow
d.Amritsar

ans: b

42.Name the first woman of Sahitya Academy award ?

a.Amrita Pritam
b.Sarojini Naidu
c.Mahasweta Devi
d.Manjula Padmanabhan

ans: a

43.Which nation is called the land of Golden Fleece ?

a.Canada
b.Australia
c.Norway
d.North Korea

ans: b

44…. is called the father of Medicine?

a.Henemann
b.Aristotle
c.Hippocrates
d.Darwin

ans: c

Related Posts with Thumbnails

2 Responses to “Gk Q & A”

  1. I think the Kalinga Prize for the Popularization of Science is an award given by UNESCO ..isnt it?

  2. I think the 35th ans is wrong..The British government appointed a commission under Sir John Simon in November 1927.(simon Commission)