Home » Economy » Ecomomic Facts

emerging_indian_economy

1. Which one of the following is not manufacturing mobile telephone handsets?
a. Samsung
b. Nokia
c. Videocon
d. Sony
Ans : C

2. Which is the largest tea producing country in the world?
a. Kenya
b. Indonesia
c. China
d. India
Ans : D

3. Recession in the market implies
a. Slump in trade & industry due to fall in demand
b. Increase in trade industry due to rise in demand
c. No change in trade and industry due to stability in demand
d. None of these
Ans : A

4. ’Bottle neck inflation’ means
a. No rise in prices despite increase in aggregate demand
b. Rise in prices without increase in the aggregate demand
c. Decline in prices due to increase in aggregate demand
d. None of these
Ans : B

5. Nandan Nilekani is associated with which company?
a. Satyam Computers
b. Wipro
c. Infosys
d. Polaris
Ans : C

6. Which is South Korea’s largest car manufacturing company?
a. Hyundai
b. Honda
c. Suzuki
d. Toyota
Ans : A

7. Ashok Leyland is owned by the
a. Tatas
b. Birlas
c. Hindujas
d. None of these
Ans : C

8. NABARD stands for
a. National Bank of Agriculture and Regional Development
b. National Bank for Agriculture and Rural Development
c. National Bureau of Aeronautical Research and Development
d. None of these
Ans : B

9. The part of profit or other surpluses of a company distributed proportionately among shareholders is called
a. Preference Share
b. Equity Share
c. Face Value
d. None of these
Ans : B

10. Which brand/company uses the ad line “We know India better”?
a. Max New York Life Insurance
b. LIC of India
c. Amul
d. Bajaj
Ans : B

11. Zero Coupon Bonds are that variety of loans
a. which fail to yield an income for the creditors
b. which are issued at a discount and redeemed at par
c. on which the entire interest income is paid at the time of purchase
d. the market price of which may fall suddenly and heavily
Ans : B

12. The term ‘Third World’ refers to
Economically developing nations

13. ADB was setup in the year
1966

14. National Stock Exchange (NSE) was established in the year
1992

15. SEBI was established in the year
1988

16. Bombay Stock Exchange (BSE) was setup in the year
1978

17. GIC was setup in the year
1973

18. LIC was established in the year
1956

19. HDFC was established in the year
1977

20. HUDCO was setup in the year
1970

21. NABARD was established in the year
1982

22. SIDBI was setup in the year
1990

23. IDBI was setup in the year
1964

24. Industrial Finance Corporation of India (IFCI) was established in the year
1948

25. Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) was established in the year
1955

26. Reserve Bank of India was established in the year
1935

27. The oldest oil refinery in India is located in
Digboi (Assam)

28. Command Area Development Program was launched to
Ensure better utilization of irrigation potential

29. Which two iron and steel plants have been setup in collaboration with the former Soviet Union
Bokaro and Bhilai

30. Which city is known as the silicon valley of India
Bangalore

Related Posts with Thumbnails

No comments yet... Be the first to leave a reply!